Nemrégiben megjelent egy érdekes cikk a HVG.HU-n, melyből kiderül, hogy a Google rontja azon oldalak helyezéseit, amelyek nem mobilbarátak, nem eszközfüggetlenek.

Az eredeti cikket itt találja:

Most nem arra szeretnék kitérni, hogy mi már évekkel ezelőtt szóltunk, hogy nagyon fontos egy weboldal eszközfüggetlensége. Nem is arról akarok írni, hogy ez nem “csupán” a Google-nek fontos, hanem a honlapunk látogatóinak is  (ami véleményem szerint sokkal fontosabb). Ennek a cikknek a célja, hogy adjunk mindenkinek egy kis általános információt (emberi nyelven) a reszponzivitásról és annak hasznáról, valamint üzleti szempontú vonatkozásáról.

Először is mi az a fogalom a honlapkészítésben, hogy reszponzivitás?

Az internet hajnalán mikor megszülettek a weboldalak, még egyszerű volt a helyzet ezen a téren, hiszen minden kijelző (vagyis minden monitor) 800×600-as, vagy a körüli képernyőfelbontással rendelkezett. Így a honlapkészítők tudták, hogy erre a méretre kell tervezniük a weboldalakat.

Az idő múlásával és főleg a technika fejlődésével először megjelentek a nagyobb felbontású monitorok és ami igazán felborította ezt a rendszert, hogy megjelentek a különböző internetezésre alkalmas mobileszközök is.

Mióta megjelentek az okostelefonok, táblagépek lehetetlen hogy olyan weboldal design-t készítsünk, ami minden szempontnak megfelel. Éppen ezért egy érdekes megoldást kezdtek el alkalmazni a weboldal készítők. A weboldalt úgy készítik el, hogy az felismerje a készülék képernyőjének felbontását és úgy alakítsa át a weboldal tartalmát (dinamikusan), hogy az illeszkedjen az eszköz képernyőfelbontásához. Ezt hívjuk reszponzív weboldalkészítésnek.

Ennek segítségével, mindenki a számára megfelelő méretben láthatja weboldala tartalmát, így élvezetesebb a böngészés és látványosabb a megjelenés. Ez ma már követelmény, mint ahogy láttuk a Google szerint is.

Ez a felhasználói élményt jelentősen befolyásolja. Nézzen csak meg mobiltelefonon egy olyan oldalt, ami nem reszponzív! Biztos, hogy nem lesz olyan intenzív az élmény, mint egy reszponzív weboldal esetében.

Nem véletlen, hogy a www.honlapcegeknek.hu oldalunk által készített valamennyi weboldal már alapból tartalmazza a reszponzív tulajdonságot!

 

Amennyiben Önnek még weboldala nem reszponzív és mobiltelefonon is ugyanazt látja, mint asztali számítógépen (csak természetesen kisebben), akkor érdemes mihamarabb váltania, és olyan weboldalt készíttetnie, mely ebből a szempontból is megfelel a Google, és ami fontosabb az Ügyfelei számára!

Rendeljen MOST eszközfüggetlen weboldalt, hogy Ügyfelei számára is barátságosabb legyen Cége és weboldala, és hogy a Google ne sorolja hátra weboldalát!